PATENTY
TECHNOLOGIA PRZEDŁUŻANIA TERMINU PRZYDATNOŚCI ŻYWNOŚCI METODAMI NATURALNYMI
Pierogarnia Piaski jest autorem unikalnego rozwiązania technologicznego pozwalającego uzyskać długie terminy przydatności żywności garmażeryjnej bez stosowania chemicznych konserwantów. Metoda oparta jest o eliminację przyczyn psucia się żywności, a nie likwidację skutków. Jednym z wielu elementów technologii jest stosowanie surowców o obniżonym poziomie azotanów i azotynów, które wpływają na skracanie terminu ważności. Przykładem są warzywa ekologiczne mające o 53% mniej szkodliwych azotanów i azotynów od konwencjonalnych. Metoda jest wynikiem wieloletnich doświadczeń na rynku spożywczym i technicznym, a także współpracy ze światem nauki.
PIEROGI RAZOWE
W 2014r. Pierogarnia Piaski uzyskała ochronę na wyrób Pierogi Razowe. Produkty te posiadają unikalne działania prozdrowotne:
Stanowią bogate źródło błonnika
W mące razowej znajduje się błonnik który poprawia perystaltykę jelit i spowalnia wchłanianie cukru, dzięki czemu zapobiega cukrzycy. Obniża także poziom choresterolu.
Posiadają więcej witamin
Mąka razowa ma 2x więcej witamin z grupy B od jasnej. Dzięki nim skóra jest zdrowa, a układ nerwowy działa sprawnie. Ponadto posiada więcej żelaza, magnezu i cynku.
Sprzyjają zachowaniu diety
Ciemne ciasto posiada 2x niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że na długo zaspokaja apetyt. Powoduje zatem wolniejsze uwalnianie glukozy, czyli dłuższe uczucie sytości.
Pierogarnia Piaski jest autorem unikalnego rozwiązania technologicznego pozwalającego uzyskać długie terminy przydatności żywności garmażeryjnej bez stosowania chemicznych konserwantów. Metoda oparta jest o eliminację przyczyn psucia się żywności, a nie likwidację skutków. Jednym z wielu elementów technologii jest stosowanie surowców o obniżonym poziomie azotanów i azotynów, które wpływają na skracanie terminu ważności. Przykładem są warzywa ekologiczne mające o 53% mniej szkodliwych azotanów i azotynów od konwencjonalnych. Metoda jest wynikiem wieloletnich doświadczeń na rynku spożywczym i technicznym, a także współpracy ze światem nauki.
W 2014r. Pierogarnia Piaski uzyskała ochronę na wyrób Pierogi Razowe. Produkty te posiadają unikalne działania prozdrowotne:
Stanowią bogate źródło błonnika
W mące razowej znajduje się błonnik który poprawia perystaltykę jelit i spowalnia wchłanianie cukru, dzięki czemu zapobiega cukrzycy. Obniża także poziom choresterolu.
Posiadają więcej witamin
Mąka razowa ma 2x więcej witamin z grupy B od jasnej. Dzięki nim skóra jest zdrowa, a układ nerwowy działa sprawnie. Ponadto posiada więcej żelaza, magnezu i cynku.
Sprzyjają zachowaniu diety
Ciemne ciasto posiada 2x niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że na długo zaspokaja apetyt. Powoduje zatem wolniejsze uwalnianie glukozy, czyli dłuższe uczucie sytości.
